Huurachterstand, en nu?

Huur; huurvermindering of huurachterstand

Een veelvoorkomende relatie in Nederland is die van huurder en verhuurder. De hoofdregel is simpel: iemand mag een woning of bedrijfsruimte gebruiken en betaalt daarvoor huur. De betaling van de huur kan bestaan uit geld of uit een tegenprestatie. Laten we op dit moment even uitgaan van een betaling in geld.

Huurachterstand

In het geval van huur van een woning kan het voorkomen dat de huurder stopt met betalen. In Nederland is het op grond van de rechtspraak zo dat, wanneer de achterstand groter is dan drie maanden, er vaak ontbinding mag plaatsvinden.

Huurachterstand, en nu?

Bent u een verhuurder en heeft u te maken met een huurachterstand dan is het zaak om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. U wilt in ieder geval dat de huurder de nog lopende huur betaalt. In sommige gevallen is het beƫindigen van de huurovereenkomst een uitkomst.

Als dat niet mogelijk is kan er een kort geding aangespannen worden tegen de huurder waarin ontruiming wordt gevorderd. Als de achterstand groot genoeg is, dan wijst de rechter een ontruiming vaak toe. Hiermee wordt de schade beperkt want de woning is na ontruiming vrij om opnieuw verhuurd te worden.

Gebreken aan het pand

Bent u een huurder en vertoont de gehuurde woning of bedrijfsruimte gebreken? Denk hierbij aan schimmelvorming, onvoldoende ventilatie, lekkages of niet sluitende deuren of ramen. Als de gebreken erg genoeg zijn dan is dit derving van het huurgenot.

Huurvermindering?

Soms is het zo dat de derving van het huurgenot zo groot is dat het een reden is om huurvermindering aan te vragen bij de verhuurder. In deze gevallen wordt er vaak een deskundige ingeschakeld die de gebreken kan vaststellen. Komt u er met de verhuurder niet uit? Dan kan de huurcommissie of de rechter gevraagd worden om de huurvermindering vast te stellen.