Schending informatieplicht:

Schending informatieplicht: Geen kostenindicatie, geen vergoeding.

Geen kostenindicatie, geen vergoeding

Verrassende kosten nadat je gebruikt hebt gemaakt van een incassoservice? In een eerdere blog (https://www.wassinkadvocatuur.nl/nieuws/incasso/) hebben we al eens aandacht gegeven aan het feit dat een incassobureau geld aan een consument diende terug te betalen. Dit vanwege schending van het consumentenrecht.

Ook advocatenkantoren worden op de vingers getikt voor het schenden van de informatieplicht

Niet alleen incassobureaus worden op de vingers getikt door de rechtbanken voor het schenden van de informatieplicht. Ook advocatenkantoren liggen onder de loep. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank Amsterdam van 19 januari 2024 ECLI:NL:RBAMS:2024:151, Rechtbank Amsterdam, 10563487 CV EXPL 23-8839 (http://www.rechtspraak.nl).

Geen heldere kostenindicatie

Het kantoor had werkzaamheden verricht, maar had de cliënt niet vooraf een heldere kostenindicatie gegeven. Alleen het uurtarief van de advocaat was medegedeeld. De cliënt had dus geen idee waar hij uiteindelijk rekening mee moest houden aan kosten. De rechtbank strafte deze schending van de informatieplicht van het advocatenkantoor hard af: De overeenkomst werd vernietigd en de cliënte hoefde niets te betalen.

Belangrijk om te beseffen is dat een rechter dit ambtshalve zal toetsen, dus zonder dat de consument daar zelf een beroep op doet.

Steeds meer uitspraken over het schenden van de informatieplicht

Deze uitspraak van de rechtbank staat niet op zichzelf en is er eentje in een steeds langer wordende rij van uitspraken, Het consumentenrecht neemt hierbij een centrale rol in.

Informatieplicht geldt voor iedereen die een vergoeding vraagt voor werkzaamheden

De informatieplicht geldt voor iedereen die een vergoeding vraagt voor werkzaamheden. Niet alleen incassobureaus of advocaten moeten hier dus iets mee, maar eigenlijk iedereen die vergoeding vraagt op basis van “uurtje – factuurtje”.

Dus of je nu advocaat bent, accountant of aannemer. Zorg ervoor dat je jouw cliënt vooraf informeert en geef vooraf een heldere kostenindicatie. Hiermee voorkom je dat je geconfronteerd kan worden met een ‘tik op de vingers’ van de rechtbank.

Heb je vragen over deze nieuwe wetgeving? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen via info@wassinkadvocatuur.nl. We helpen natuurlijk graag.